maanantai 23. heinäkuuta 2018

Grilliruokien parhaat kaverit

Helteet sen kun jatkuu! Wannabe-Martta ei pistä pahakseen pitkiäkään hellekausia, mutta Insinöörismies hikoilee ja huokailee. Pakenikin tänään toimiston viileyteen 😃

Helteinen kesä näkyy myös Kaaoskeittiössä. Suomen suven näyttäessä parhaat puolensa ei sisällä kuuman hellan edessä seisominen välttämättä houkuta. Kaaoskeittiö onkin siirretty sisätiloista grillin ääreen - silloin kun nyt ylipäänsä jaksetaan jotain kokata. Moni hellepäivän lounas on kuitattu leivällä ja sardiineilla (mikähän siinä on, että sardiinit maistuvat niin kumman hyviltä kuumana kesäpäivänä: muutoin Wb-Martta ei syö niitä koskaan?).

Wannabe-Martalla on kesäruokavalikoimassaan muutama grilliruokien ohella tarjottava kylmä kastike, jotka kuuluvat Kaaoskesäkeittiöön erottamattomasti. Jaan tässä ne teillekin, ehkä joku muukin saa näistä ideaa.

Auringonpaisteen täyttämiä kesäpäiviä kaikille!

Chimichurri
Argentiinalainen yrttikastike joka sopii mainiosti grillatun lihan, erityisesti naudan kanssa. Kokeile grillatun flanksteakin kaverina!
- Ruukku basilikaa
- Ruukku korianteria
- Ruukku lehtipersiljaa
- Noin 1 dl hyvää oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- Tuoretta chiliä maun mukaan
- Pari rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
+ suolaa, pippuria

Leikkaa yrtit, chili ja valkosipuli hieman pienemmiksi. Hienonna öljyn ja etikan kanssa sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa rouheaksi (ei tarvitse olla ihan muussia). Mausta suolalla ja pippurilla. 

Joidenkin mielestä chimichurri on parhaimmillaan kun yrtit, valkosipulit ja chilin hienontaa veitsellä eikä käytä sauvasekoitinta lainkaan. Tällöin rakenne jää tietysti vielä karkeammaksi. 

Flanksteakin kanssa chimichurrin voi nauttia vaikkapa näin: leikkaa grillattu flanksteak noin tuuman siivuiksi, ja levitä chimichurriraidat lihan päälle. Kylkeen sopii erinomaisesti vaikkapa mansikka-vesimeloni-fetasalaatti.



Retiisitzatziki
Tämä on kuin monille tuttu kurkusta valmistettava serkkunsa. Wannabe-Martta suosii tätä erityisesti rasvaisen possunlihan, kuten kasslerin, kanssa.

- Nippu retiisejä
- Pari desiä turkkilaista jogurttia
- 3-4 valkosipulin kynttä
- Loraus valkoviinietikkaa
+ Suolaa, sokeria, mustapippurijauhetta, pari tippaa tabascoa

Raasta retiisit hienolla terällä, ja valuta ne huolellisesti siivilässä. Sekoita valutettu retiisiraaste, jogurtti ja etikka, purista joukkoon valkosipuli. Mausta. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia.

Kastike paahdetusta paprikasta
Tämä maukas kastike sopii monenlaisen grilliruoan, esim broilerin ja possun, kanssa ja on omiaan myös burgerkastikkeena. Tätä kannattaa tehdä reilumpi erä kerralla, koska se säilyy vähintään viikon verran jääkaapissa.
5 punaista paprikaa
1-2 tuoretta chilipalkoa
pari rkl - puoli desiä oliiviöljyä
loraus valkoviinietikkaa
savupaprikajauhetta
suolaa, pippuria, hitunen sokeria

Leikkaa paprikat lohkoiksi, poista siemenet ja kanta. Paahda paprikoita uunissa tai grillissä 225 asteessa noin 15 min, kunnes kuori alkaa muuttua mustaksi. Lisää pellille loppuvaiheessa myös chilipalot (jos haluat vähentää tulisuutta, poista niistä siemenet). Jäähdytä ja poista mustuneet kuoren osat - kuoria ei tarvitse poistaa kokonaan.

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittessa.

Paprikakastike on oivallista sellaisenaankin, mutta toimii myös erittäin hyvin kermaviiliin, turkkilaiseen jogurttiin tai majoneesiin sekoitettuna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti