sunnuntai 7. tammikuuta 2018

-ton -ton -ton

Eletään jälleen sitä aikaa vuodesta kun suomalaiset siirtyvät elämään terveellistä ja nuhteetonta elämää. Tipaton, rasvaton, suolaton, sokeriton, huviton, hajuton, mauton. Lehdet, mainokset ja sosiaalinen media pursuavat uudenvuoden lupauksia, ohjeita terveelliseen elämään, oppaita kokonaisvaltaiseen elämänmuutokseen, hyötyjä tipattomasta tammikuusta ja vastustamattomia tarjouksia kuntosaliketjuilta.
Photo credit: http://stateofopportunity.michiganradio.org
Tämä suomalaisten oma ramadan, paasto pahoista tavoista, jonka avulla osoitamme itsekuria ja muutumme hyviksi ihmisiksi. Kaksin käsin suklaata mättävän sohvaperunan tilalle ilmestyy itsestään kokonaisvaltaisesti huolehtiva monitoimiliikkuja. Viinin lipittämistä harrastava kultturelli muuttuu henkeväksi joogiksi. Kuntosalikortit, elämäntapaoppaat, laihdutusohjelmat ja paastopaketit tekevät kauppansa. Edes uuden alkoholilain vapauttama (suomalaisten rappioksi ennustettu) maitokaupan nelosolut ei saa sisukasta suomalaista retkahtamaan. Kun joku ostaa tölkin, hän tekee sen "uteliaisuudesta" tai "kokeilunhalusta", ja pääsee tästä hyvästä lehteen.

Hyvä niin. Vai onko? Varmasti, jos edes jotain jää pysyväksi elämäntavan muutokseksi. Usein näin ei kuitenkaan ole - helmikuun koittaessa otetaan kaikki menetetty takaisin korkojen kera, eikä elämäntapamuutoksesta hyötynyt kuin korkeintaan kuntosaliyrittäjä.

Miten olisi kohtuus tässäkin asiassa? Ei kaiken kerralla lopettaminen tai tyhjästä aloittaminen, vaan vähentäminen, parantaminen tai lisääminen. Harvassa ovat ne menestystarinat, joissa on onnistuttu muuttamaan kaikki elämän osa-alueet kerralla. Ja miksi niin pitäisikään tehdä, sehän olisi kuin vaihtaisi oman elämänsä jonkun toisen henkilön elämään.

Pienet muutokset eivät vain tahdo olla kovin houkuttelevia, onhan se paljon hohdokkaampaa laittaa koko elämä uuteen uskoon kerralla.

Eikö Wb-Martta sitten tee uudenvuodenlupauksia, tai joulun juhlaputken jälkeen mitään muutoksia? Toki. Mutta -ton -ton -ton -periaatteiden sijasta Wb-Martta pyrkii lisäämään hieman sitä, mikä tekee hyvää ja vähentämään hieman sitä, mikä ei ole hyvästä. Sillä voi (ehkä) jatkaa koko vuoden - sitä tosin harjoitellaan vielä 😊

Stressitöntä tammikuuta kaikille!

Ps. Tokihan Wb-Marttakin on kokeillut uudenvuodenlupaukset rankemman kautta. Facebook-muisto vuodelta 2011 kertoo "unelmoin salami-aurajuustopizzasta mutta tyytyisin paremman puutteessa vaikka ruisleipään". Tällöin 2 päivää paastoa takana... 😃

2 kommenttia:

  1. Taas niin asiaa! Kiitos! Hyvällä halulla ilman omantunnon tuskia syön juuri suklaamuffinssia. T. auntie

    VastaaPoista

Sienihulluus iski taas

Tänään se taas iski. (Lähes) Jokasyksyinen tila josta ei tokene ennen kuin ensilumi sataa, erityisen hulluina vuosina ei ihan vielä silloink...