maanantai 16. heinäkuuta 2018

Hellekesän juomavinkki + Wannabe-Martan makumatka Euroopassa, osa 2: Espanja

Juuri nyt Suomea hellivät (tai piinaavat, kuka mitenkin sen kokee) uskomattomat hellekelit. Onnekseen Wb-Martta on lomalla, ja saa nauttia kesästä omalla terassilla toimiston sijaan. Kesäkelien makuun Wb-Martta tosin pääsi jo loppukeväästä matkalla Ranskassa ja Espanjassa. Tämä on matkatarinan jälkimmäinen osa (ensimmäisen osan voit lukea täältä).

Ranskasta Wannabe-Martan makumatka jatkui siis Espanjaan. Espanja on aikoinaan ollut yksi teini-ikäisen Wannabe-Martan ensimmäisistä matkakohteista, ja ehkä siksi muodostunut erityisen rakkaaksi. Nuorena Wb-Marttaan vetosi ehkä enemmän lämpö, palmut ja rannat, mutta sittemmin Espanjasta on tullut yksi merkittävimmistä makumatkakohteista.

Ensinnäkin: tapakset. Tarvitseeko edes selittää? Tapaksia saa Espanjasta kaikkialta - joskaan ne eivät ole kaikkialla hyviä. Tapas-ravintolan valintaan pätee samat säännöt kuin ravintolan valintaan ulkomailla yleensäkin: suuntaa sinne, missä paikallisetkin syövät. Älä valitse keskeisimmällä turistipaikalla olevaa ravintolaa, äläkä välttämättä sitäkään jossa on äänekkäin tai aggressiivisin (kyllä, näitäkin on nähty) sisäänheittäjä.

Espanjan ensimmäiset tapakset nautittiin Figueresissä, johon päädytiin Dali-museon houkuttelemana (vahva suositus Wb-Martalta, joka ei yleensä suuremmin museoista innostu). Sittemmin tapaksia tuli nautittua milloin lounaaksi, milloin muuten vaan pienenä suolaisena hiukopalana - ja toki lähes jokaisessa ravintolassa pöytään tuotiin pienet alkutapakset. Tapaksia siis syötiin moneen otteeseen.




Tällä kertaa Wb-Martta söi Insinöörismiehen kanssa myös paellaa. Paella on, jos mahdollista, vielä petollisempaa kuin tapakset. Sitäkin saa joka paikasta mutta se ei todellakaan ole kaikkialla hyvää. Unohda kaikki ravintolat, jotka lupaavat paellasi alle puolessa tunnissa - paella ei vain valmistu niin nopeasti. Alle puolessa tunnissa valmistuva paella on joko odotellut liedellä tovin tai on jotenkin puolivalmista, vaikkapa pakasteesta.

Cadaquesista (Dalin kotikaupunki, vink vink) löytyi kuitenkin aivan ihana kalaravintola (klik) jonka paella oli to-del-la hyvää. Mutta varoituksen sana: arroz negro eli mustekalan musteella värjätty paella todellakin sotkee. Kaiken. Aluksi hieman huvittavalta tuntuvat essut, jotka ruokailijoille ennen annosten saapumista laitetaan, tulevat tarpeeseen. Kaupunki on muuten aivan hurmaava muutoinkin, suosittelen ehdottomasti piipahtamaan, jos siihen on mahdollisuus.


Myös espanjalaisten ylpeys (tai eräs niistä), Jamon Serrano (tai iberico-possun Jamon Iberico), ilmakuivattu kinkku, on vertaansa vailla. Sitä tarjotaan jopa aamupalalla. Erityisen vaikuttavia ovat kinkkuravintolat tai -myymälät, jamoneriat, joissa siivut veistetään suoraan kinkusta (ja "kokonainen" ei näytä suomalaiselta joulukinkulta vaan on kirjaimellisesti kokonainen, mukana on myös sorkka), ja joissa kokonaisia kinkkua voi nähdä katosta roikkumassa kymmenittäin.



Rakkaita espanjan makumuistoja Wb-Martalla on näidenkin lisäksi lukemattomia, joista nostetaan tähän juttuun vielä yksi, joka sopii helteisen Suomen kesälomailijoille kuin nenä päähän. Sangria on monille Espanjan-matkaajille tuttu, mutta paljon tuntemattomampi on sen vaatimaton maalaisserkku Tinto de Verano (mutta paaaaaljon parempi, jos Wb-Martalta kysytään). 


Tämä juoma on mitä parhain kesäisiin, lämpimiin iltoihin. Vastaa vahvuudeltaan mietoa olutta, ja samalla tulee kuin vahingossa nauttineeksi myös vettä, kivennäisaineita ja sokeria, joita hellepäivinä tarvitsee. Juoman voi valmistaa myös valko- tai roseeviinistä (nimi lienee silloin Blanco / Rosé de Verano). Ja huom, olkoon kuinka mietoa hyvänsä, kaikkea kesäpäivän juomista ei kannata hoitaa tällä juomalla, ensisijaisesti nesteytyksestä huolehditaan vedellä ja kivennäisvedellä, jookos?

Ihania hellepäivä kaikille, ja jos et tykkää niin relax, ei tätä Suomessa kovin kauaa kestä kuitenkaan.

Tinto de Verano - maailman helpoin kesäjuoma
1 osa punaviiniä
1 osa kivennäisvettä
1 osa sitruunalimonadia, esim sprite
Koristeluun vaikkapa sitrushedelmiä siivutettuna, tai marjoja
Jääpaloja
Sekoita kaikki. Juo aurinkovarjon alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sienihulluus iski taas

Tänään se taas iski. (Lähes) Jokasyksyinen tila josta ei tokene ennen kuin ensilumi sataa, erityisen hulluina vuosina ei ihan vielä silloink...