lauantai 13. huhtikuuta 2019

Pääsiäislämmittelyä: Wannabe-Martan wannabe-rahkapullat kahteen kertaan leivottuna

Wannabe-Martta sai eilen päähänsä leipoa pullaa. Sellaista ihmettä ei tapahdukaan kuin enintään pari kertaa vuodessa. Ilmeisesti tuleva pääsiäinen sai Wb-Martan mielimään rahkapullia (joita Kaaoskeittiössä ei ole nähty saatikka tehty ikinä). Ja tietysti ajatus juolahti mieleen kaupassakäynnin jälkeen eikä kaupasta ollut rahkapullahimoa enteilevästi rahkaa mukaan tarttunut. Mutta eipä moiset haasteet ole Wb-Marttaa ennenkään pysäyttäneet, ainahan kaapista jotain löytyy... Turkkilaista jogurttia, valkosuklaata ja lemon curdia 👍 kelpaa. Tuumasta toimeen siis.

Wb-Martalla oli eilen Ateenasta paluun jälkimainingeissa kiireinen aikataulu, ja pullataikinan puuhaamiseen muiden hommien välissä jäi niukat 20 minuuttia aikaa. Jauho pöllysi ja Kenwood sai laittaa parastaan kun taikinaa vaivattiin, ohjeitakaan ei ehtinyt siinä kiireessä lukemaan.

Mutta. Joskus on sanottu, ettei pullaa tule tehdä vihaisena, ja ilmeisesti sama pätee kiireeseen. Ei nimittäin noussut, pahalainen. Killitteli tunnin päästä kulhon pohjalla ihan saman näköisenä kuin "nousemaan" laitettaessa. Kokeiltiin vielä erinäisin konstein houkutella taikinaa heräämään, mutta kun ei niin ei. Kumma kyllä, ei edes harmittanut. Pullaa ei siinä vaiheessa tehnyt enää edes mieli 😄 sellaista se on Kaaoskeittiössä, mieli muuttuu tuulen mukana.

Ajatus jäi kuitenkin kytemään ja tänä aamuna otettiin taikinan kanssa uusi yritys, nyt paremmalla onnella. Lopputuloksena ihan kivoja ei-rahkapullia, jotka sopivat vaikka pääsiäiseen.

Ei-rahkapullat Wannabe-Martan tapaan (20 kpl) 

Taikina:
5 dl maitoa
2 dl sokeria
2 pss kuivahiivaa
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 13 dl vehnäjauhoa
100 g voita
Täyte:
1,5 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kermaa
100 g valkosuklaata
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
1 kananmuna
1 dl lemon curdia
Lisäksi voiteluun 1 kananmuna

Laita yleiskoneen kulhoon pari desiä vehnäjauhoja ja sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lämmitä maito 42°C lämpimäksi. Kaada maito jauho-hiivaseokseen ja sekoita. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Laita lisää jauhoa noin 5 dl, ja sekoita yleiskoneen taikinakoukulla sekaisin. Koneen käydessä pienimmällä nopeudella, jatka jauhon lisäämistä puoli desiä kerrallaan. Alusta taikinaa noin viisi minuuttia ja tarkista jauhon määrä. Lisää voi pieninä paloina ja jatka alustamista vielä noin viisi minuuttia. Siirrä nousemaan puoleksi tunniksi lämpimään paikkaan leivinliinan alle. 

Taikinan kohotessa valmista täyte. Lämmitä kerma kattilassa, älä keitä. Lisää paloiteltu valkosuklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Anna seoksen jäähtyä, ja lisää jogurtti, sokerit ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi. 

Leivo taikinasta 20 pyöreää pullaa ja nosta vielä leivinliinan alla puoli tuntia. 

Paina jokaiseen pullaan lasilla syvennys. Voitele reunat kananmunalla. Laita syvennykseen noin teelusikallinen lemon curdia, ja lusikoi päälle täytettä. 

Paista 225°C noin kymmenen minuuttia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sienihulluus iski taas

Tänään se taas iski. (Lähes) Jokasyksyinen tila josta ei tokene ennen kuin ensilumi sataa, erityisen hulluina vuosina ei ihan vielä silloink...